Grabbor


När vi var och handlade på Ullared så hände det något som gjorde att jag reagerade .. Jag blev nog mest stött, men Markus tyckte nog också att det var lite märkligt. 

Som vanligt gick vi snabbt förbi den så kallade tjejavdelningen för flickor i storlek 86-122. Det är så mycket rosa och blommor och ja, ni vet - sött.. Sneglar bort mot storlekarna 134 och uppåt och längtar faktiskt lite tills Ella har den storleken. Äntligen lite tuffa kläder, nitar, svart, dödskallar, tuffa tryck  och lite sport inspirerat.. 

I vanlig ordning går vi bort till pojkavdelningen för att handla till båda våra barn. Detta var något som jag tyckte var jobbigt eller snarare tråkigt till en början.. Jag trodde att jag hade en bra syn på genus, men det kan jag med handen på hjärtat säga att jag inte hade, men att jag nu fått. Först köpte jag de söta klänningarna och inredde ett princess rum. Men i och med att Ella blev äldre och mer medveten så har hennes kläder ändrats och rummet har blivit grönt och är fyllt med bilar och action figurer. En egenskap som jag nu mer älskar, uppmuntrar och är väldigt stolt tjej.  En stark tjej, tar den rollen hon vill ha och vara. Hon väljer och bestämmer den hon vill vara, den hon trivs att vara. Vare sig det hade gällt en tjejig tjej eller grabbig flicka. 

I alla fall, vi hittar en spiderman pyjamas. Perfekt! Ellas favorit hjälte. Framme i kassan och på kvittot står det "Pojkpyjamas". Lika så står det på snickar byxorna vi köpte och även den gröna jackan. "Pojk snickarbyxor" Varför är de tvungen och sätta de etiketterna? Det var det som irriterade mig idag. Vadå pojkpyjamas? Jag tycker ialf att den satt väldigt bra på Ella som ligger och sover hel nöjt i den nu ;) Varför måste tjejavdelningen vara så tydligt avgränsat från pojkavdelningen? Varför måste små flickors kläder vara så söta och pluttiga när inte de äldre flickornas kläder är det? Jag hoppas att när Ella och flickor som Ella blir äldre fortfarande vågar handla på vilken avdelning de vill och att vi slutar sätta etiketter på oss själva genom kläder. 

Jag har fått upp ögonen för detta och tycker det är ett ganska intressant ämne, som kan väcka mycke diskussioner, tankar och åsikter. Jag har hellre inget imot flickor som älskar klänningar och söta håraccessoarer. Får jag ett barn, eller ett barnbarn som är tjej så kommer jag fråga vad den vill ha och uppskatta alla val lika mycket :) 



RSS 2.0